Ta hand om ditt tak

En av de viktigaste delarna på ditt hus är ditt tak. Det är en av de delar som skyddar ditt hus från stora och kostsamma skador så som fukt. Därför är det viktigt att du ser till att ta hand om ditt tak så väl som möjligt och hålla det i gott skick.

Till att börja med rekommenderar vi att du ger ditt tak en översyn. Försök att ta dig tiden att göra det en eller två gånger per år, t ex i samband med att du tömmer takrännor på löv eller efter vintern. På så sätt kan du upptäcka skador i tid vilket gör att du har möjlighet att förebygga och laga. Se till att ägna ditt tak någon timme om året – det lönar sig i längden och kommer hålla de största kostnaderna borta.
ta hand om tak tips
Så vad ska du leta efter vid en takinspektion? Det du bör leta efter är trasiga eller spruckna delar i ytterskitet. På ett tegeltak ska du leta efter spruckna tegelpannor och om du har ett plåttak bör du titta efter hur skarvarna ser ut att må. Även om ytan ser bra ut rekommenderar vi att du lyfter på ett par pannor och undersöker underarbetet. Om denna ser skadad ut bör du så fort som möjligt åtgärda detta då denna fungerar som en sista utpost för att skydda ditt hus. Är denna skadad är det bara en tidsfråga innan fukten kan krypa ner i huset.

Slarva inte när du undersöker ditt tak utan ta tillfället i akt och se över takstolar och råspont. Titta så det inte ser ut att ha krupit in fukt, detta kan orsaka t ex mögel som kan bli ordentligt kostsamt. Skulle det vara så att du finner några skador är det dags att antingen renovera taket eller byta ut det helt. Detta framför allt om den bärande konstruktionen ser ut att ha skador.

Om du är osäker på hur ditt tak mår eller om några skador kräver åtgärder är du varmt välkommen att kontakta oss för inspektion. Behövs det några åtgärder ordnar vi på samma gång en offert för hela arbetet så du enklast möjligt kan ta ställning till vad du bör göra. Vi hjälper dig att se till att ditt tak och ditt hem håller sig helt och friskt i många år framöver. För att kontakta oss kan du antingen slå en signal på 08-400 21 660 eller så använder du kontaktformuläret nedan. Vi återkopplar till dig så fort vi kan!